Wij vinden het altijd weer heel grappig. De eerste 3 vragen die wij van gasten krijgen zijn steevast:

 1. Hoe hebben jullie dit hier in hemelsnaam gevonden?
 2. Hoe zijn de winters hier?
 3. Ben je dan niet eenzaam?

Hele begrijpelijke vragen. 
De winters zijn eigenlijk net als in Nederland; nat en grijs. Tot half december is het hier heel behoorlijk weer en zijn we lekker aan het nazomeren. Daarna is het echt winter. Veel natte periodes waarbij het dagen aan een stuk kan miezeren. Deze winter hebben wij nog nooit zo veel regen gehad. Natuurlijk hebben we af en toe ook eens een sneeuwbui. De sneeuwpret wordt niet, zoals we dat in Nederland gewend waren, door strooiwagens in een natte bruine drab omgevormd.  Het maagdelijk witte kleed blijft hier langer mooi. Ook een groot verschil met Nederland is dat we met sneeuw niet van huis kunnen. Hier met sneeuw in de heuvels rijden is levensgevaarlijk. Je schuift zo met auto en al het ravijn in. Scholen sluiten dan omdat de kinderen niet opgehaald kunnen worden. Meestal zijn we op dit soort periodes voorbereid. We bakken dan zelf brood en zorgen dat we voldoende in de diepvries hebben.
De winter duurt tot eind februari, half maart. Daarna komt de natuur tot leven. De roffel van de specht luidt dan weer de lente in. 

In de winter komen we, na een druk seizoen met iedere dag gasten over de vloer weer eens toe aan het lezen van een boek, een avondje televisie kijken en zijn er natuurlijk de nodige onderhoudskarweitjes. Maar het belangrijkste is dat we weer tijd hebben om onze vrienden te bezoeken en ook uit te nodigen. Zo gaan we regelmatig bij elkaar eten, spreken we af voor een avondje "moules frites" met muziek in het dorp en gaan we iedere twee weken naar de filmavond die Peggy organiseert.
Vooral de filmavonden bij Peggy zijn altijd erg gezellig. We zijn dan met een acht tot twaalf mensen. Iedereen neemt wat te eten mee en Peggy maakt de soep. Na de soep gaan we op haar filmzolder naar een film kijken. Dit zijn niet de doorsnee films, maar het is altijd iets bijzonders. Een Spaanse of Italiaanse film, een maatschappijkritische of romantische film. Na afloop zeggen we vaak: Dat was weer een echte Peggy film! Na de film gaan we aan tafel en kletsen we nog gezellig na. 

Een ander evenement waar we altijd naar uitkijken zijn de muziek matinées van Peter de Groot. Ook hij woont in een grote gerestaureerde boerderij en heeft een van de ruimtes verbouwd tot auditorium. Hij organiseert regelmatig piano recitals waarbij werkelijk zeer gerenommeerde pianisten prachtige werken van o.a. Mozart, Chopin en Beethoven ten gehore brengen. Na het concert presenteert Claire Lise, de vrouw van Peter, een aantal verrukkelijke hapjes en wordt er onder het genot van een glaasje wijn nog gezellig nagepraat.


De piano recitals bij Peter de Groot

Begin maart werd er vergaderd over ons boek. Welke foto's komen er in? De omslagfoto, de correctie van de teksten, het selecteren van een drukker. Het blijkt toch een hele organisatie om een boek uit te brengen. Zie het filmpje onderaan/midden. 

Op de laatste zaterdag van februari is er altijd de fameuze jachtmaaltijd van Brasc. Het einde van het jachtseizoen wordt dan gevierd met een overvloedige maaltijd. De hele boerenbevolking uit de wijde omgeving komt bij elkaar. De burgemeester van Brasc en tevens voorzitter van de jachtvereniging Monsieur Barthe ontvangt iedereen als een Padre Familias. Dit soort evenementen worden altijd gehouden in de "Salle Polyvalente", het dorpsfeesthuis en activiteiten centrum. Dit zijn in Frankrijk altijd "supergezellige" ruimtes met "sfeervolle" systeem plafonds en "romantische" TL verlichting.  Maar goed, de gezelligheid is er niet minder om. 
De jachtmaaltijd begint om twaalf uur met een apéro, waarbij er Pastis, zoete witte wijn en appelsap geserveerd worden en er enkele plastic bordjes met nootjes klaar staan. Buiten wordt het vuur voor de barbecue alvast opgestookt en om één uur gaat iedereen aan tafel.
Het menu is ieder jaar hetzelfde:

 • Een stuk pizza
 • Everzwijnen paté en zult
 • Everzwijnen stoofschotel met een gepofte aardappel
 • Gegrilde hertenbiefstuk met witlof salade  
 • Schotel met Roquefort kaas
 • Abrikozentaart
 • Een mandarijn
 • Koffie met eau de vie de prunes

Aan het eind van de middag mag je dan 10 Euro per persoon afrekenen.


Kees WijnenDe jachtmaaltijd in Brasc


Bekijk hier enkele filmpjes van onze winterse activiteiten:


De creativiteits Braderie in St. André


Boek vergadering en houthakken


In de sneeuw

Bestel ons boek


Nieuwsbrief

Klik hier voor Nieuwsbrief


Vertel 't een vriend

Franse Valleientocht

Op Facebook
Heeft u Google Earth geinstalleerd?

Klik dan hier.
        
Wij zijn sponsor van Stichting Tamsarya en 

straatkinderen van Kathmandu

Copyright © 2012. All Rights Reserved.