Een lekker Paasrecept van de Bouysse om je vingers bij af te likken:


Beurre de citron (lemoncurd)

Met lemoncurd kun je van alles besmeren: cake, krentenbollen, scones, toast, biscuitjes, wat je maar in huis hebt, je maakt er taartjes van! Met een pot lemoncurd in de koelkast, hoef je bij onverwacht bezoek nooit meer halsoverkop naar de bakker te rennen

Voor 3 jampotjes heb je nodig:

  • 4 kippeneieren
  • 200 gram boter
  • 4 onbehandelde citroenen
  • 500 gram suiker

Begin met potten en deksels te steriliseren: schoonmaken met zo heet mogelijk water met een flinke schep soda en daarna omspoelen met kookheet water en op z'n kop uit laten dampen.
Lemoncurd wordt au bain marie gemaakt. Neem dus een grote pan met water en een kleinere die daar inpast. Breng het water aan de kook en maak de boter zacht in de kleinere pan. Rasp ondertussen de citroenen en pers deze uit, klop de eieren los met een garde. Voeg suiker, citroenrasp, citroensap en de eieren bij de zachte boter, roer alles goed door elkaar en blijf ongeveer 30 minuten roeren met een houten lepel, terwijl het water in de grote pan net aan de kook is. Het mengsel wordt langzamerhand lobbig. Giet het mengsel in de jampotjes. Deksel erop draaien en af laten koelen. Je kunt de lemoncurd ongeveer 3 weken in de koelkast bewaren, maar ik ben bang dat dat niet gaat lukken!

Scones

Scones zijn kleine rozijnenbroodjes. Heb je nog een uurtje voordat de visite op de stoep staat of is er onverwacht iets te vieren? Scones heb je in een half uurtje gemaakt. (Wel eerst een keertje oefenen).

  • 250 gr bloem
  • 40 gr boter
  • een flinke theelepel bakpoeder
  • mespunt zout
  • hand gewelde rozijnen
  • yoghurt verdund met wat melk of wat karnemelk

Doe de bloem, bakpoeder en zout in een kom, voeg de boter toe en snijd de koude boter met twee messen door de bloem, verkruimel de boter verder luchtig met je handen totdat boter en bloem heel fijn verdeeld zijn. Rol de gewelde rozijnen en even door wat bloem en vermeng ze met het mengsel. Je neemt twee metalen lepels en schept de yoghurt of de karnemelk luchtig door het boter/bloem/rozijnenmengsel totdat het een grote samenhangende bal is, (niet kneden) strooi flink wat bloem op het aanrecht, en rol het deeg voorzichtig uit tot 1 à 2cm dikte, neem een glas en steek zoveel mogelijk rondjes uit. Het restant deeg voeg je samen, je rolt het weer uit en steekt opnieuw rondjes uit, net zolang tot het deeg op is. Leg de rondjes op een ingevette bakplaat en schuif ze in een op 200° voorverwarmde oven, ongeveer 15 à 20 min bakken tot ze mooi licht bruin kleuren.
Lekker smullen en vrolijk Pasen. 


Anne ter Maten 

Bestel ons boek


Nieuwsbrief

Klik hier voor Nieuwsbrief


Vertel 't een vriend

Franse Valleientocht

Op Facebook
Heeft u Google Earth geinstalleerd?

Klik dan hier.
        
Wij zijn sponsor van Stichting Tamsarya en 

straatkinderen van Kathmandu

Copyright © 2012. All Rights Reserved.